Општина Козарска Дубица
latinicacirilicaenglish

Пословна зона Липова Греда
Италијани заинтересовани за улагање у пословну зону “Липова Греда” ПДФ Штампа Ел. пошта
среда, 07 март 2012 10:02

Начелник општине Козарска Дубица Нино Јауз разговарао је данас са представницима пет предузећа из Италије, који су изразили заинтересованост за улагање у пословну зону "Липова Греда" у овој општини. Јауз је након састанка са италијанским инвеститорима изразио оптимизам у погледу постизања коначног договора о сарадњи.

"На основу прелиминарних разговора слиједе даље фазе преговора, а за крајњи резултат очекујемо инвестирање у пословну зону "Липова Греда". Представници ових предузећа заинтересовани су да нове производне погоне инсталирају ван Италије, а нашу пословну зону су оцијенили као једну од најинтересантнијих због близине италијанског, односно европског тржишта и наравно због свих услова које нудимо", рекао је Јауз.
Он је подсјетио да је у процесу формирања пословне зоне "Липова Греда", општина Козарска Дубица потписала споразум о њеној промоцији са италијанском фирмом "ИБЦ" које послује у оквиру групације "Франзони филати", те додао да је резултат тог споразума данашња посјета представника италијанских предузећа из различитих производних дјелатности који се занимају за инвестирање у Републику Српску. Након састанка у згради општине Козарска Дубица, италијански инвеститори посјетили су у пратњи општинских званичника, предузеће "Дубицоттон", које је основано капиталом италијанског предузећа "Франзони Филати" - лидера у текстилној индустрији у Италији и Европи.
Директор тог предузећа Дражен Видовић рекао је да је "Дубикотон" примјер позитивног искуства улагања у општину Козарска Дубица, те да посјета италијанских инвеститора представља конкретизацију сарадње у смислу довођења иностраних инвеститора у пословну зону "Липова Греда". Видовић је прецизирао да заинтересовани инвеститори из Италије долазе из различитих индустријских сектора, међу којима су производња пластике, спортског асортимана, текстилне и металне индустрије, те најавио да ће након данашњег састанка бити обављени појединачни разговори са представницима предузећа. Комерцијални директор предузећа "Фратело Монтана" из Италије Роберто Даниели изјавио је да је његова компанија заинтересовани за простор на којем би се бавила регенерисањем пластичних материјала. Он је процијенио да је могуће да ће избор "пасти" управо на ово подручје и најавио да ће се одлука о инвестирању донијети у другој половини ове године. Даниели је прецизирао да се предузеће "Фратело Монтана" бави регенерисањем и производњом одливака од пластичних материјала и оставарује годишњи промет од око девет милиона евра. Састанку у Козарској Дубици присуствовао је и помоћник министра индустрије, енергетике и рударства Владе Републике Српске Ђуро Грбић, који је нагласио да је пословна зона "Липова Греда", у којој је обезбијеђена инфраструктура, интересантна за стране инвеституре. Грбић је додао да је инвеститорима данас представљено низ повољних могућности када је у питању амбијент за инвестирање у Српској, а између осталих, одређени фактори стабилности, економска политика, те чињеница да је Влада Српске обезбиједила стимулативна средстава и подстицаје и усвојила низ стратегија које се односе на развој индустрије, подстицај извоза и привлачење страних инвеститора. "Када је ријеч о пословној зони `Липова Греда` општина Козарска Дубица може рачунати на помоћ ресорног министраства, односно Владе Српске", рекао је Грбић. Представници италијанских предузећа су, у пратњи општинског руководства, обишли локацију пословне зоне "Липова Греда", на магистралном путу Козарска Дубица - Градишка.