Opština Kozarska Dubica
latinicacirilicaenglish

Poslovna zona Lipova Greda
Skupština opštine Kozarska Dubica usvojila Odluku o izmjeni i dopuni odluke o uslovima ulaska investitora u Poslovnu zonu “Lipova Greda” PDF Ispis E-mail
Petak, 27 Januar 2017 00:00

Skupština opštine Kozarska Dubica usvojila Odluku o izmjeni i dopuni odluke o uslovima ulaska investitora u Poslovnu zonu “Lipova Greda”

Skupština opštine Kozarska Dubica usvojila je Odluku o izmjeni i dopuni odluke o uslovima ulaska investitora u Poslovnu zonu “Lipova Greda”, kojom se za investitore koji namjeravaju pa pokrenu pogon za preradu poljoprivrednih proizvoda uz angažovanje lokalnih proizvođača, može odobriti popust u visini od 70 odsto na utvrđenu cijenu zemljišta. Predložene izmjene odluke predstavljaju jednu od stimulativnih mjera u zakonskom okviru, koja daje mogućnost investitorima da predmetno zemljište kupi po povoljnijim cijenama i da lokalna zajednica tako stimulativno djeluje na ulazak investitora u Poslovnu zonu.

Krajnji efekat uspostavljanja Poslovne zone «Lipova Greda» je otvaranje novih radnih mjesta, te povećanje bruto društvenog proizvoda, a što zavisi od interesa investitora za ulazak u poslovnu zonu.

skupstina

Dakle, zavisno od preduzetničkog interesa za popunjavanje zone, definiše se paket mjerapodrške (stimulacija) za investitore koji ulaze u zonu.Mjere stimulacije predviđene ovom Odlukom odnose se na cijenu prodaje građevinskogzemljišta u Poslovnoj zoni.

Naime, predviđenim mjerama, postavljenim jednako za sve potencijalne investitore, želise u Poslovnu zonu privući domaći i strani ulagači.Stimulativne mjere se vežu za broj novozaposlenih radnika, vrijednost investicije ipodsticanje određenih vrsta djelatnosti, posebno prerada poljoprivrednih proizvoda uzuključivanje lokalnih poljoprivrednih proizvođača kao kooperanata i neophodne su zapodsticanje ukupnog razvoja Opštine i optimalno korišćenje resursa.

Pored toga, ovom Odlukom se transparento iznose i legalizuju povlastice koje se nude investitorima, a bez toga je upitna pravna vrijednost ugovora koji se zaključuju sainvestitorima koji ulaze u zonu.