Opština Kozarska Dubica
latinicacirilicaenglish

Poslovna zona Lipova Greda
Njemačka firma Carl Kühne d.o.o. Kozarska Dubica kupila 4 parcele u poslovnoj zoni „Lipova Greda“ PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 27 Februar 2017 00:00

U opštini Kozarska Dubica, dana 27.02.2017.godine, potpisan je ugovor o kupoprodaji četiri građevinske parcele u poslovnoj zoni „Lipova Greda“ ukupne površine 18 220 metara kvadratnih.

Kupac je njemačka firma Carl Kühne d.o.o. Kozarska Dubica. Carl Kühne je svjetski poznati proizvođač prehrambenih proizvoda, te jedna od vodećih i najstarijih prehrambenih firmi u Njemačkoj, zapošljava 1.500 radnika i ima osam fabrika širom Evrope. U Kozarskoj Dubici su prisutni od 2015. godine, gdje su otvorili filijalu i registrovali firmu.

Firma Kühne isporučuje sadnice za krastavce, kooperanti sade, uzgajaju i beru krastavce, koje na kraju firma Kühne otkupi. Urod se onda transportuje u Njemačku i tamo prerađuje.

kuhne

Kühne godišnje preradi oko 80.000 tona različitih vrsta povrća, od toga je samo u Njemačkoj “omiljenih” krastavaca-kornišona 30.000 tona.
Kupovinom zemljišta u poslovnij zoni „Lipova Greda“ firma Kühne planira da izgradi sopstvenu fabriku u kojoj bi se vršilo sortiranje krastavaca i otkup, nakon čega bi se nastavio proces proizvodnje do konačnog proizvoda. U početnoj fazi bio bi izgrađen objekat površine 2500 m
² gdje bi radilo cca 15 sezonskih radnika.

Konačna kupoprodajna cijena građevinskog zemljišta utvrđuje se tako da se investitoru - najpovoljnijem ponuđaču, izvrši umanjenje ponuđene cijene u skladu sa Odlukom o ulasku investitora u poslovnu zonu „Lipova Greda“, a maksimalni kumulativni iznos popusta iznosi do 99 odsto.