Општина Козарска Дубица
latinicacirilicaenglish

Пословна зона Липова Греда
ОПШТИНА КОЗАРСКА ДУБИЦА
opstina kozarska dubica
Општина Козарска Дубица смјештена је на сјеверозападу Републике Српске и Босне и Херцеговине између ријека Уне и Саве према Републици Хрватској и планина Козаре и Просаре на јужној страни. Са сусједним општинама Градишком, Приједором, Костајницом и Новим Градом повезана је магистралним и регионалним путевима, а са Републиком Хрватском са два гранична прелаза - у граду Козарској Дубици и граничним прелазом у Доњој Градини који је од ауто пута Београд - Загреб удаљен свега 10-ак километара.

Укупна површина општине Козарска Дубица износи 499 км2, а Према процјенама тренутно на подручју општине Козарска Дубица живи око 31.000 становника. Клима је умјерено континентална са дугим периодима сунчаног времена.

Рељеф општине је брдско-планински у сјеверозападном дијелу, а равничарски у југоисточном дијелу Општине. Клима је умјерено континентална са дугим периодима сунчаног времена, али и довољним количинама падавина што је добар предуслов за развој свих врста пољопривредне производње. Од укупне површине од 49.900 ха шумом је покривено 15.691 ха или 31,50%, а пољопривредним земљиштем 31.481 ха или 63%. Неплодно земљиште заузима 2.728 ха или 5,50%.

Ријеке Уна и Сава, близина планине Козаре, Манастир Моштаница, Бања Мљецаница, Спомен подручје Доња Градина као и остала културно историјска одредишта представљају изузетну шансу за развој свих врста туризма на подручју општине.